FIGYELEM - kerület lakott, belterületi részén vadon élő állatok (rókák) megjelenése

 

Figyelem!
 
 
Önkormányzatunkhoz bejelentés érkezett a kerület lakott, belterületi részén vadon élő állatok (rókák) megjelenéséről. Ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a lakosságot:
 
A volt Magyar-Bolgár TSZ-hez tartozó földterületek, a kerékpár út környéke, illetőleg a Duna-part olyan részei a kerületnek, melyek régóta természetes élőhelyei a rókáknak és más vadon élő állatfajoknak (fácán, récefélék, stb.).
A rókák megjelenése a lakott területeken, illetőleg annak közelében, a kertekben a téli időszakban nem tekinthető rendellenességnek, ilyenkor táplálékot keresnek. Ennek során az élelmiszer-hulladékot, a háziállatoknak kitett eleséget, esetlegesen a nem kellően védett baromfit is elfogyasztják. Rendellenességnek a megváltozott viselkedése számít, pl. ha az ember pár méteren belüli közelségétől nem riad meg. Ez veszettség-gyanúra adhat okot.
 
Fentiek figyelembevételével javasoljuk a lakosságnak:
-          ne tegyünk élelmiszer-hulladékot tartalmazó szemetet a kuka mellé, csak a kukába
-          a háziállatoknak csak annyi eleséget adjunk, amennyit elfogyasztanak, éjszakára semmi esetre se maradjon elöl semmi
-          a baromfit éjszakára zárjuk be
-          ellenőrizzük a kerítéseket
-          ha szelíden viselkedő, vagy idegrendszeri elvátozásból eredő tüneteket produkál az állat, (pl. nyálzik, görcsöl, nekimegy a tárgyaknak) veszettség-gyanús, melyet azonnal jelentsünk be a hatóságoknak és SEMMIKÉPPEN SE ÉRJÜNK HOZZÁ.
 
 
Budapest Főváros XXIII. kerület
Soroksári Polgármesteri Hivatal
Igazgatási és Adóosztálya