Ismeretlen eredetű szúrós, kellemetlen szag Újtelepen

Honnan jön a szag?

 

Az elmúlt hetekben, napokban Preklerné Marton Ilona képviselő asszonytól, Sinkovics Krisztián képviselő úrtól és az újtelepi lakóktól több bejelentést is kapott Önkormányzatunk, illetve a Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztálya – legutóbb augusztus 28-én éjszaka -, miszerint esténként kellemetlen szúrós szag teszi elviselhetetlenné az Újtelepen élők életét. A katasztrófavédelem, a rendőrség, illetve a környezetvédelmi felügyelőség segítségével több alkalommal is helyszíni vizsgálatot tartott rendészetünk, s ennek keretében vélelmezhetővé vált, hogy esetleg a Pesterzsébethez tartozó, Kapitánypusztán lévő – egyébként minden szükséges engedéllyel rendelkező - útépítő aszfaltüzem lehet a kellemetlen szúrós szag forrása.

A bejelentések óta a Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztályának munkatársai 161 alkalommal tartottak ellenőrzést az érintett területen. A Budapest XX. kerületi Rendvédelmi Osztály osztályvezetőjével és munkatársaival való folyamatos kapcsolattartás során jutott tudomásunkra, hogy a Katasztrófavédelem illetékes szerve időközben légszennyezettségi mérést végzett, aminek az eredménye, hogy a levegőben egészségügyi határértéket meghaladó káros anyag nem található.

Budapest XX-XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrei, Budapest XX. kerületi Polgármesteri Hivatal és kerületünk Rendészeti Osztályának munkatársai, a Soroksári Polgárőr Egyesület polgárőrei a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Kiserdő teljes területét átvizsgálták. Ez erdőben égetésre utaló nyomot nem találtak.

Illetékesség hiányában önkormányzatunk továbbítani tudja az illetékes Budapest XX. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez a panaszos bejelentéseket. Ezt minden alkalommal megtettük, sőt a fent említett újtelepi önkormányzati képviselőink is bejelentést is tettek a XX. kerületi jegyzőnél.

A Pesterzsébeti Polgármesteri Hivataltól kért és kapott eddigi tájékoztatás alapján az un.: Kapitánypusztai területen telepengedély köteles tevékenység nem folyik.  Tájékoztatást adtak arról, hogy Rendészeti Osztályuk munkatársai egy ellenőrzés során hajléktalanok által történő égetésből származó füstöt is tapasztaltak, így feltehető, hogy szag egyik forrása ez az égetés.
 
FRISS INFORMÁCIÓ!
Tegnap este Polgármesteri  Hivatal Rendészeti Osztályának munkatársai több újtelepi lakossal együtt elment a Kapitánypusztai aszfaltkeverő üzemhez, ahol az üzem egyik vezető munkatársa, a jelenlévők közül két fő újtelepi lakost, továbbá Preklerné Marton Ilona képviselő asszonyt és a Polgármesteri Hivatal jegyzőjét beengedett a telepre, ahol azt tapasztalták, hogy nem a telepen végzett tevékenység a bűz forrása!

A szúrós, kellemetlen szag pontos kibocsájtójának kiderítése érdekében további hatóságok, közüzemi szervek kerültek a mai napon bevonásra, de kérjük a

Tisztelt Újtelepieket is, hogy figyeljék honnan terjed a szag. Addig is munkatársaink, a pesterzsébeti kollégákkal, folyamatosan keresik a bűz kiindulási helyét, hogy meg lehessen tenni a megfelelő intézkedéseket a kellemetlen, bűzös szag megszüntetésére.

Köszönjük a Lakosság segítségét!

Soroksár, 2019. augusztus 30.Polgármesteri Hivatal