Várható időjárás előrejelzése 2018.02.23-26-ig

 

Várható időjárás az ország területére 2018. február 23. és 26. között:
 
Általános jellemzés
Kezdetben a tőlünk délre, délnyugatra elhelyezkedő mediterrán ciklon marad időjárásunk fő alakítója, majd péntek délutántól északkelet felől már száraz, de nagyon hideg levegő árasztja el térségünket. Hétfőn délkelet felől ismét nedvesebb levegő érkezik, többfelé okozva havazást.
 
Felhőzet, csapadék
Kezdetben borult idő várható, majd szombatra csökken a felhőzet, kisüt a nap.
Péntek délelőttre a csapadék egészen délnyugatra húzódik vissza, de akkor már arrafelé sem valószínű intenzivebb hóesés.
Csütörtök estétől péntek reggelig délnyugaton, nyugaton további 5-10 cm-rel garapodhat az addig lehullott hótakaró. A középső országrészben síkvidéken többnyire 1-4, a hegyekben 5-8 cm friss hó valószínű.
 
Hőmérséklet
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti +1, -4 fokról szombatra -2, -10 fokig csökken.  Vasárnapra virardóan általában -7, -13 fok valószínű, de a vastag hóval borított, gyengén felhős, szélvédett tájakon ekkor már -15 fok alá hűlhet a levegő. Hétfőre virradóan utóbbi területeken -20 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a pénteki -1, +5 fokról hétfőre -3, -9 fokig esik vissza.
 
Szél
Az északi, északkeleti szél kezdetben elsősorban északkeleten, vasárnaptól másutt is gyakran megerősödik, a legerősebb széllökések 50-60 km/h körül alakulnak, ezért hófúvásokra is számítani kell.