Várható időjárás január 8-9-ére vonatkozóan

Várható időjárás kedden és szerdán   Készítette: Pátkai Zsolt, 2019. január 7.
 
Általános jellemzés
Hétfő este északnyugat felől enyhébb, magasabb nedvességtartalmú levegő áramlik térségünkbe, ezért főként kedden országszerte várható csapadék. Ugyan a front szerdán elvonul, de a későbbi napok során, egészen a hét végéig előfordulhat további – többnyire nem számottevő mennyiségű hó.
 
Csapadék
Hétfőn az esti, késő esti óráktól északnyugat felől nagy területet érintő havazás kezdődik. A csapadékzóna éjfélig kb. a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el.

Kedden tovább terjed a havazás a keleti országrészre is, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömegnek köszönhetően a havazás fokozatosan esőre vált. A halmazállapot-váltás kedd éjfélig kb. a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Ettől a vonaltól keletre végig havazás várható, Budapesten is inkább a hó lesz a jellemző. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmeneti ónos eső is kísérheti.

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel - 5 cm, az északi felén 5 cm fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a

Dunántúl északkeleti felén kb. 5-10 cm-re lehet számítani. Komárom-Esztergom - Észak-Pest - Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 cm fölötti friss hóréteg valószínű holnap éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hg, Börzsöny) 15 cm fölötti is várható. Tapadó hóra elsősorban Komárom megyében lehet számítani.

Hőmérséklet
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -10 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és +3 fok között valószínű, de általában csak rövid ideig lesz fagypont felett a hőmérséklet.
 
Szél
A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.