logo
2024. április 22., hétfő |
Csilla, Noémi napja

Az RSD revitalizációjával kapcsolatos kérdőív eredményei

A BFK szerint egy megújult, tiszta, a pihenést szolgáló Ráckevei (Soroksári) – Dunát várnak a kitöltők a folyóág megújulását szolgáló projekttől

 

A Budapest Fejlesztési Központ a Ráckevei (Soroksári)-Duna revitalizációjának előkészítését konzorciumban valósítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatósággal.

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) egy páratlan vízi ökoszisztéma, az itt található egyedi úszólápokkal, illetve élővilággal együtt. A célunk ennek védelme és megőrzése, éppen ezért minden, a folyószakaszt érintő környezetvédelmi beavatkozást hosszú tervezési, vizsgálati munka előz meg. Ez a tervezés indul el a KEHOP-1.3.0-15-2021-00026 azonosítószámú kiemelt projekt keretében.

Az a célunk, hogy a tervezési folyamat során végig bevonjuk az itt lakókat, nyaralókat, ennek első lépéseként a BFK 2021 novemberében kérdőíves felmérést indított, melyben az RSD értékeiről és a folyóág mentén tapasztalt környezeti problémákról kérdeztük az itt élőket és ide látogatókat.

Az online kérdőívet 2021. november 3. és 30. között lehetett kitölteni. Összesen 2639 válasz és számos javaslat érkezett, hozzájárulva ezzel a tervezési folyamat sikerességéhez. Köszönjük mindenkinek, aki élt a lehetőséggel és elmondta a véleményét! Az alábbiakban ismertetjük ezeket a visszajelzéseket.

A kitöltők leginkább kirándulás céljából látogatnak el a Ráckevei (Soroksári) – Duna és környékére. Emellett népszerű időtöltési forma a megújult Duna-ág mentén a horgászat, és a különböző vízi sportok űzése is. A legtöbb válaszadó személygépjárművel közelíti meg a területet, bár az alkalmanként kilátogatók körében a kerékpár is népszerű közlekedési forma.

A válaszadók egy interaktív térkép segítségével úgynevezett problématérképet alkothattak válaszaikkal a területen, hasonló módon pedig azt is elmondhatták, hogy a Ráckevei (Soroksári)–Duna mentén mi a kedvenc helyük, és milyen értékek miatt szeretik az adott helyet.

A Duna-ág legnagyobb problémájának a túl iszapos medret tartják a kitöltők, ami a problématérkép tanulsága alapján Soroksár, Szigetszentmiklós, Szigethalom és Szigetszentmárton környékén a legjellemzőbb. Emellett a rossz vízminőség és a folyóág nehéz megközelítése okoz gondot, ami szintén inkább a Ráckevei (Soroksári)-Duna északabbra eső területein jellemzőbb.

A válaszadók a Duna-ág legnagyobb értékének a csodás természeti környezet által nyújtott számtalan lehetőséget tartják. Itt könnyen megtalálhatják számításaikat a horgászni, sétálni, sportolni és fürdeni vágyók is. A horgászok által leginkább kedvelt partszakaszok Ferencváros, Pesterzsébet, Szigetszentmiklós, Szigetszentmárton és Makád környékén vannak. Sétálás és sportolás céljából inkább a fővároshoz közelebb eső területeket választják a válaszadók. Azok a strandok, melyeket nagyobb számban kedvelnek a kitöltők Szigetcsép és Ráckeve között helyezkednek el.

A kitöltők a Ráckevei (Soroksári)-Duna tisztítását, kotrását tartják a legfontosabb fejlesztési célnak. A válaszadók emellett kiemelten fontos elemnek látják a települések és a Duna kapcsolatának erősítését is.

A kapott válaszokat a Budapest Fejlesztési Központ a tervezővel közösen feldolgozza és a lakossági visszajelzéseket beépíti a készülő hatástanulmányba, mely a később megvalósítandó környezetvédelmi beruházásokat készíti elő. Köszönjük még egyszer a kitöltőknek, hogy válaszaikkal segítették megismernünk a számukra fontos szempontokat!