logo
2024. június 13., csütörtök |
Antal, Anett napja

Országos Gyalogló Idősklub-hálózat felhívása

„A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető, olcsó és egyszerű sport, hasznos és tartal-mas időtöltés, mindenkinek ajánlható kortól és edzettségi szinttől függetlenül” -Monspart Sarolta.

Az Országos Gyalogló Idősklub-hálózat (OGYIK) 2017-ben alakult, kiépítése és fejlesztése Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, 14-szeres magyar bajnok ötlete és mentorálása alapján történt. Sajnos azonban hosszantartó, súlyos betegség után fáradhatatlan küzdelmei ellenére 2021 év áprilisában elveszítettük Őt.

Volt egy ÁLMA, hogy egyszer az országban minden 60 év feletti „idősödő ember” sportolni fog! Tudta és hirdette, hogy a rendszeres testedzés elhagyhatatlan és életünket végig kí-séri. Az elmúlt évtizedben munkássága minden pillanatában a méltó, minőségi idős(ödő) kor megélésének lehetőségét segítette. Az időseknek szóló rendszeres műsorsáv szor-galmazásával előmozdította a Duna televízióban az Almárium című magazinműsor létre-jöttét. Megálmodta és mentorálta, hogy a GYALOGLÁS, mint az idősek rendszeres sportja egy országos hálózattá szerveződjön.

Az OGYIK szervezői több, mint öt éve azt a célt tűzték ki, hogy a hálózat támogatást nyújtson az országban élő nyugdíjasok egészségének, fizikai és szellemi aktivitásának megőrzéséhez és a közösségi élmény megteremtésével járuljon hozzá a társas kapcsolatok megerősítéséhez. A Hálózat működését a 2022-ben szakmailag azonos küldetés mentén létrejött Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány gyalogló divíziója támogatja, annak érdekében, hogy a magyar népesség – különösen a nők és az idősek – körében az egészséges életmód kialakítását elsősorban a rendszeres testmozgással és a kiegyensúlyozott táplálkozással ösztönözze.

Közösségünk dinamikusan fejlődik, a jövőképünk és küldetésünk is lépésről lépésre erősödik. Jelenleg a hálózaton belül több, mint 100 gyaloglóklub működik, átölelve így az országot, taglétszáma meghaladja az 1000 főt. Hiszünk abban, hogy a településeken egyre nagyobb létszámmal megjelenő idős gyaloglók nemcsak kortársaiknak, a fiatalabb generációknak is példát mutatnak, ráirányítva a figyelmet nem csak a testmozgás előnyeire, de az aktív időskorra is.

Évente több alkalommal országos és regionális találkozókat szervezünk, ahol a közösséghez tartozás erejét, az EGYÜTT GYALOGLÁS örömét élhetjük meg. A csatlakozó klubvezetők havi rendszerességgel elektronikus hírlevelet, valamint nyomtatott formájú tájékoztatókat, szórólapokat kapnak, melyek segítségével klubjuk tagjait tájékoztathatják. „…. mert van AKARÓKÁNK”
LEGYEN 1000 GYALOGLÓKLUB AZ
ID Ő SÖD Ő KNEK MAGYARORSZÁGON!
Gyere velünk! Gyalogoljunk együtt!
Monspart Sarolta

Az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat működését támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért felelős Államtitkársága is.

Kérem Önt, hogy települése egészségügyi és szociális ellátórendszerében, illetve a helyi civil szervezetek vezetői felé kommunikálja az egészséges életmód, és ez által a gyaloglás fontosságát, segítve ezzel a Hálózat szervezetfejlesztését. Célunk az, hogy minden településen megtaláljuk azt a személyt, aki érez magában kedvet, lelkesedést ahhoz, hogy a gyaloglás megszervezésével, a csapat összetartozásával, népszerűsítésével közösségünk tagjává váljon.
Az OGYIK Facebook csoportjához csatlakozók az aktualitásokról tájékozódhatnak, azok pedig, akik a hálózathoz való csatlakozás módjáról szeretnének többet megtudni, a gyaloglo@kim.gov.hu címen kaphatnak további információt.
Türmerné Szeremi Ilona
OGYIK mentor, Alapítványi ügyvezető igazgató