logo
2024. február 28., szerda |
Ákos, Bátor napja

SZÁMLÁLÓBIZTOSOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJA A POLGÁRMESTERI HIVATAL

Magyarországon legutóbb 2011. október hónapban került sor teljes körű népszámlálásra, mely általában 10 évente – így a hagyományokat követve a tavalyi évben lett volna – esedékes. A mindenki által ismert járványügyi helyzetre való tekintettel – az adatszolgáltatók (azaz a lakosság) és a népszámlálásban közreműködő számlálóbiztosok egészségének védelme érdekében – a 45/2021. (II. 5.) Kormányrendelet értelmében – a népszámlálásra 2022. október 1. napjától kerül sor.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (a továbbiakban: népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

Az adatgyűjtés egyrészt az interneten a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papíralapú kérdőívek nélkül 2022. október 1. és november 28. között az alábbi ütemezés szerint:

  • október 1. és október 16. között: internetes önkitöltési időszak
  • október 17. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés
  • november 21. és november 28. között: pótösszeírás

A népszámlálás második „ütemében” az adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított elektronikus eszköz (tablet) használatával. Egy számlálóbiztosnak – attól függően, hogy a részére megállapított körzetben hányan élnek az internetes önkitöltés lehetőségével – várhatóan mintegy 130-150 címen kell kérdőívet kitöltenie.

A számlálóbiztosi tevékenységért jogszabályban meghatározott összegű javadalmazás jár, amelynek összege a felkeresett címek, valamint az adatgyűjtéssel érintett ingatlanok és személyek számától függ. A számlálóbiztosok díjazása „Kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás”: 350.- Ft/cím, „Lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet”: 380.- Ft/összeírás körébe tartozó cím és „Összeírt személy”: 730,- Ft/fő díjtételekből tevődik össze, ezen felül felkészülési és kapcsolattartási díjként br. 25.000,- Ft összegű juttatás illeti meg a számlálóbiztosokat, ezáltal szerencsés esetben akár 200-300e Ft összegű juttatást is kaphat egy számlálóbiztos.

A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel, számítógépes ismerettel kell rendelkeznie, emellett megfelelő fizikai erőnlét és jó egészségi állapot is szükséges a feladat elvégzéséhez. A számlálóbiztosi feladatra való felkészüléshez saját eszközre (PC, laptop, tablet stb.) és internetelérésre van szükség, a feladat elvégzése közben pedig a folyamatos kapcsolattartáshoz mobiltelefon és e-mail cím megléte elengedhetetlen. A feladat elvégzéséhez szükséges elektronikus eszközt (tabletet) a felkészülés részeként elvégzendő e-learning képzést és a sikeres vizsga letételét követően biztosítja a KSH.

Amennyiben a fenti feltételeknek Ön megfelel, és kedvet érez a népszámlálás lebonyolításában számlálóbiztosként közreműködni, kérem, hogy jelentkezését nevének és elérhetőségi adatainak (lakcím, telefonszám, e-mail cím) a dr.Kelemen.Henrietta@ph.soroksar.hu vagy a VittmanneGerencser.Judit@ph.soroksar.hu e-mail címek valamelyikére történő megküldésével szíveskedjen benyújtani, a „Tárgy” mezőben a „SZÁMLÁLÓBIZTOS” kifejezés feltűntetésével.

A jelentkezéseket 2022. június 15-ig várjuk a fent megadott email címekre.