logo
2023. december 4., hétfő |
Barbara, Borbála napja

Tisztázódtak a „selejtezési” ügy körülményei a Táncsics Mihály Művelődési Házban

Weinmann Antal úr, a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2020. november 7-én közzétett egy bejegyzést a Facebookon, amelyben arról számolt be, hogy a Táncsics Mihály Művelődési Házban – Soroksár múltja szempontjából jelentős – tárgyak, emlékek kerültek “selejtezésre”. Bese Ferenc polgármester úr azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el a fenti ügyben a tényállás tisztázása érdekében.

Megállapításra került, hogy a Művelődési Ház igazgatója egy október közepén tartott állományértekezleten jelezte a selejtezési szándékot, ahol kérte a “szakmai csapatnak” nevezett három (művelődésszervező, rendezvényszervező) munkatársától – ezt többen is megerősítették a meghallgatott személyek közül – hogy végezzenek lomtalanítást a Művelődési Ház raktárában, de előtte nézzék át az ott található tárgyakat és azok közül válogassák ki azokat, amelyek nem selejtezhetőek.

Szükséges kiemelni, hogy a tárgyak – amelyek nem szerepeltek a Művelődési Ház leltárában – sem a szemétbe, sem pedig a kukába nem kerültek, annak ellenére, hogy Weinmann Antal úr ezt többször is kiemelte a posztjában. A tárgyak valójában a Művelődési Ház területén, dobozban várták, hogy kiválogatásra kerüljenek. Ekkor egy magánszemély meglátta a dobozt és annak tartalmát, majd – anélkül, hogy a vezetővel egyeztetett volna – elvitte azt. Körülbelül három héttel később egy családi rendezvényen, egy harmadik személy érdeklődött a tárgyak iránt, amellyel kapcsolatban a tárgyak birtokában lévő magánszemélyek elmondták, hogy azokat a Művelődési Házban “leselejtezték” – ám azokat nem a szemétben találták.

Ezt követően értesítették erről – az intézményvezető helyett – Weinmann Antal urat, a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, aki még aznap – azelőtt, hogy a Művelődési Ház igazgatóját vagy Bese Ferenc polgármester urat tájékoztatta volna – közösségi oldalán megosztotta saját történetét.

Az esettel összefüggésben több személy mulasztása is fennállhat. Megállapítható lehet a korábbi igazgató mulasztása, mivel a tárgyakat nem vette leltárba. Szabálytalanul járhatott el a korábbi igazgató-helyettes, aki az átadás-átvétel során, a szóban forgó tárgyakat nem adta át az új igazgatónak. Felelős lehet a mostani igazgató, aki nem ellenőrizte a selejtezés folyamatát. Ugyanakkor jelentős felelősség terhelheti azon három kollégát, akik a kifejezett vezetői utasítás ellenére, nem válogatták ki időben a selejtezésre váró tárgyakat.

A bejegyzést követően eljárás indult az ügyben, és Bese Ferenc polgármester úr felkérte Weinmann Antal urat, hogy tegyen javaslatot a fent ismertetett tényállás tükrében.