logo
2024. június 13., csütörtök |
Antal, Anett napja

Helyi vízgazdálkodási jogkörbe tartozó fúrt, vagy ásott kút engedélyezésére irányuló kérelem

FÚRT ÉS ÁSOTT KUTAK ENGEDÉLYEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember 7-én nyilvánosan tette közzé a hivatali honlapján az elkészült vízkészletvédelmi országtérképet, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni. A vízkészlet-védelmi szempontból Soroksár a kockázatmentes területek közé tartozik.

Ennek értelmében nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés új háztartási kutak létesítéséhez, valamint a 2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített háztartási vízigényt kielégítő (max. 500 m3/év), ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

A háztartási kút létesítését, fennmaradását és megszüntetését abban az esetben kell előzetesen bejelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság (katasztrófavédelemi igazgatóság) részére, ha a kút a vízkészletvédelmi országtérképen megjelölt első vízzáróréteg mélységénél mélyebb, mivel ebben az esetben ilyen kút már rétegvízkútnak minősíthető, és vízjogi engedélyezésére továbbra is szükség van.

Az első vízzáró réteg mélysége az alábbi link megnyitásával a vízkészletvédelmi országtérképen feltüntetett réteglistában tekinthető meg: http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem

A mezőgazdasági célú kutak esetében bejelentést kell benyújtani és hatósági jóváhagyási eljárást kell lefolytatni a Nemzeti Földügyi Központnál.

A kutak bejelentésével kapcsolatosan felmerülő egyéb kérdéseiket az alábbi elérhetőségeken tehetik fel:
– telefonszám: 06-1-289-2100/236-os, 06-1-289-2100/317-es mellék
– e-mail: virag.darija@ph.soroksar.hu, gubicza.lili@ph.soroksar.hu
– iroda: Hősök tere 12. III. em. 31-33.

Budapest, 2023. október 2.

Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Osztály